Na Maltu a späť

03.02.2022 18:20
Blog

Autor : Mária Mydlová, SŠ sv. Uršule, Nedbalova, Bratislava

Späť na úvod

Moja skúsenosť s programom Erasmus+


Čo bol prvotný impulz zapojiť sa do programu Erasmus+ ?

Mojím prvým impulzom bol blog jedného pána učiteľa z Hlinného, ktorý opisoval svoju veľmi pozitívnu skúsenosť s týmto programom. Povedala som si, že aj na našej škole by sa našli učiteľky, ktoré by sa do toho so mnou pustili. Náš pán riaditeľ nám to odobril, a tak som sa pustila do hľadania informácií a písania projektu.

Aká bola tvoja cesta k napísaniu projektu?

Po tom, ako som si našla všetky informácie, a zaregistrovala som sa, zapojila som svojich kolegov k plánovaniu, snívaniu, uvažovaniu o našich prioritách a cieľoch, ktoré by sme chceli dosiahnuť. Trvalo nám to dlho, ale nakoniec sa nám to podarilo. Rozhodli sme sa ísť cez agentúru, ktorá sprostredkúva vzdelávacie pobyty pre učiteľov a vybrali sme si Maltu.

Prečo ste si vybrali práve Maltu?

V prvom rade sme chceli ísť k moru do tepla :) Agentúra ponúka pobyty v Írsku, Veľkej Británii a na Malte. Povedala som si, že na Malte bude veľa rôznych ľudí a že to pre mňa bude jednoduchšie. Okrem toho, tam mali zaujímavé kurzy pre prvostupniarskych učiteľov AJ, takže nebolo čo rozmýšľať :)

Prečo práve anglický jazyk?

Cieľom nášho projektu bolo zvýšiť kvalitu vyučovania anglického jazyka na prvom stupni v materskej škole.

Koľko vás bolo?

Mali sme ísť tri kolegyne, ale kvôli protipandemickým opatreniam, sme nakoniec vycestovali iba dve. Jedna kolegyňa teda vycestuje ešte sama toto leto.

Najvtipnejší zážitok?

Zážitkov sme mali veľa, lebo okrem učenia sa v škole, mali sme poobede dostatok času na cestovanie po ostrove. Majú tam MHD, takže sme sa mohli pohodlne dostať kamkoľvek. MHD však mala dva problémy – nepísali tam všetky zástavky – iba tie hlavné a ak ste chceli, aby šofér zastal, museli ste mu dať tlačidlom vedieť. Raz sme si šli pozrieť starobylé chrámy – tak mimo civilizáciu a keď sme ich míňali, tak si hovoríme, to by mohlo byť ono, ale autobus nezastal :) Doviezol nás do vzdialenej dediny a povedal, nech počkáme na ďalší spoj naspäť. Nakoniec sme sa tam predsa len dostali... Alebo úsmevné tiež bolo, keď kolegyni, ktorá má do 30 rokov omylom vystavili študentský preukaz s vekom 59 rokov :) tak sme sa vždy smiali, keď ho niekde používala.

Aká bola cesta a čo všetko bolo potrebné vybaviť a zistiť, aby sa to celé mohlo udiať?

Cesta na Maltu bola napínavá už od začiatku, nakoľko sme na našom letisku čakali tri hodiny, kým skončí letná búrka. Samotný program Erasmus+ obsahuje mnoho tlačív a papierov, ale majú tiež aj ochotných ľudí, ktorí vás vždy usmernia a nasmerujú, takže to nie je až také náročné, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Bez ich pomoci by som si pripadala ako Alenka v ríši divov.

Čo bolo na Malte najkrajšie?

Najkrajšie boli výhľady na more. Kúpanie v mori bolo ako v Chorvátsku – všade tam mali kamenné pláže iba, kde tu piesok. Veľmi ma očarili aj starobylé chrámy, ktorých stavby mali vyše 3000 rokov. Ak máte radi kostoly, tak tu si ich môžete užiť do sýtosti, lebo Malta má 365 chrámov – na každý deň v roku jeden.

Oddýchla si si?

Ani veľmi nie :) My sme to s mojou kolegyňou poňali ako poznávací pobyt, takže poobede po vyučovaní sme cestovali hore-dole spolu s ostatnými učiteľkami po ostrove. Podarilo sa nám vidieť väčšinu vecí, ktoré sa na Malte oplatí vidieť. Tí, čo nechcú cestovať, môžu pokojne oddychovať na súkromnej pláži. Tá patrila ku škole.

Čo nové si sa naučila?

Naučila som sa veľa nových vecí. Po prvé to, že sa sama v cudzine nestratím :) V škole sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých metód, ktoré môžeme a aj používame na hodinách anglického jazyka na prvom stupni. Tiež sme mali možnosť rozprávať sa s angličtinárkami z Česka, Nemecka a Poľska a mali sme možnosť porovnať si školské prostredie.

Chcela by som poďakovať agentúre SAAIC vďaka, ktorej sme mohli získať grant, agentúre Cambridge Study za sprostredkovanie pobytu a škole ETI za skvelú skúsenosť.


Autor fotky: Locally Abroad na Pexels